ezalakaselado.hu

híd az eladók és a vevők között


Előttem van észak, hátam mögött dél, balra a nap nyugszik, jobbra pedig kél

Előttem van észak, hátam mögött dél, balra a nap nyugszik, jobbra pedig kél

Ismered a mondókát? Lakáskereséskor gyakran fogod mondogatni, hiszen leendő otthonod fekvése meghatározó lehet. Mindenekelőtt át kell gondolnod, milyen fekvésű lakás illik legjobban az életmódodhoz.

A nap keleten kel, így a keleti fekvésű helyiségek reggeltől délig kapnak napot, míg a nyugati fekvésűek 12 utántól napnyugtáig. Általános tanács, hogy aki nem korán kelő típus, az ne válasszon keleti hálószobát, nappalinak és étkezőnek ellenben nagyon is ajánlott ez a tájolás. Nappalinak a délit és nyugatit szokták ajánlani, ez esetben ugyanis déltől süt be a nap, és estig világos van abban a helyiségben, ahol délutánjainkat jellemzően töltjük. Ugyanakkor nyáron nagyon felmelegszik a lakás.

Az északi fekvésű lakásokat jellemzően kerülni szokták, mivel ezekbe nem süt be a nap, noha ez nem jelenti feltétlenül, hogy sötétek is. Arról nem is beszélve, hogy nyáron sokan összetennék a kezüket egy északi fekvésű hűvös lakásért. Későn kelőknek például jó választás lehet, ha a háló északi fekvésű, de gyakori, hogy ebbe az irányba néz a fürdőszoba, a bejárti ajtó és a konyha is.

Egy szoba világossága nem csupán a tájolás függvénye. Nem mindegy, hogy földszinti a lakás vagy magasemeleti, hogy mennyire széles az utca, hogy a szemben lévő ház vagy az ablak előtt álló fa mennyire árnyékol, de az ablak mérete sem elhanyagolható.

Jártunk már világos északi fekvésű lakásban, ahol a szemben lévő ház világos sárgára volt festve, így egész nap kellemes fényben úszott a lakás. Az északnyugati szoba is lehet reggel napos, ha a szemben lévő alacsonyabb épület tetején lévő fém borítás, vagy az ablakai, illetve a ház fala visszaverik és betükrözik a napfényt. De a fordítottja is igaz: egy délnyugati lakásban is uralkodhat egész nap félhomály, ha az ablak keskeny, és előtte egy nagy lombos fa áll.

A szoba fekvése tehát fontos információ, amikor a lakáshirdetéseket böngésszük, de érdemes a kinézett lakásokat különböző időpontokban, többször is meglátogatni, illetve jól megnézni, milyen a kilátás, a környék.